Alle News Impuls

Novi sustav označavanja energetskih razreda

Dizajn cijele naljepnice je osvježen, a tu su i novi, intuitivniji piktogrami.

#IMPULS | Europska unija je od 1. ožujka 2021. godine uvela nove i poboljšane energetske oznake za kućanske uređaje u svim zemljama članicama. Energetska oznaka je, od uvođenja na tržište 1994. godine, jedna od najuspješnijih inicijativa Europske unije za potrošače i pomaže u odabiru energetski učinkovitih proizvoda, istovremeno dajući važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU-a.

Šta je novo?

U posljednjih 25 godina energetska oznaka je postigla velik uspjeh u pomaganju potrošačima u usporedbi i odabiru pravih proizvoda. Međutim, danas je većina proizvoda na tržištu u prva tri energetska razreda jer su uređaji postali energetski sve učinkovitiji. Stoga je najvažnija promjena revidirani sustav ocjenjivanja, koji će se kretati od A do G. 

Više neće biti dodataka za plus (npr. A+++), što će oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumijevanje. Na primjer, uređaj koji sada ima klasifikaciju A+++ sada bi mogao dobiti ocjenu B prema novoj ljestvici energetske učinkovitosti. No, to ne znači da je uređaj odjednom manje energetski učinkovit, već samo da je proizvod ocijenjen na novoj ljestvici. To potrošačima olakšava odabir uređaja koji im najbolje odgovara i motivira proizvođače da postanu bolji. Tijekom prijelaznog razdoblja do prosinca 2021. primjenjivat će se neka izuzeća za kućanske uređaje i televizore namijenjene postupnom ukidanju. Takvi modeli proizvoda mogu se prodavati kroz razdoblje od 9 mjeseci sa starom energetskom oznakom.

Ostala važna poboljšanja uključuju: QR kod koji će dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu, dizajn cijele naljepnice i izmijenjeni, intuitivniji piktogrami.

Za koje sve uređaje se uvodi nova oznaka?

Nova oznaka se uvodi za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja i posuđa, kombinirane perilice i sušilice rublja, televizore i elektroničke zaslone. Uz to, od 1. rujna 2021. godine nove oznake vrijedit će i za rasvjetna tijela, dok će sve ostale skupine proizvoda dobiti novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine.

( )