Alle News Impuls

Izbjegnite greške kod pričvršćivanja

Ukoliko struktura zida nije poznata, preporučujemo uporabu Duopower tiple. © Fischer Group

#IMPULS | Izbušene rupe postaju preširoke, prelaze najveću dopuštenu veličinu i povećavaju se svakim pokušajem zavrtanja, a odgovarajuća tipla više ne drži? Najčešći uzrok su tipične pogreške u primjeni. Ukoliko struktura zida nije poznata, preporučujemo uporabu Fischer Duopower tiple. Inteligentna dvokomponentna tipla je namijenjena za pričvršćivanje u svim građevinskim materijalima, što omogućava široko područje primjene.

Izbušena rupa nije dovoljno duboka

U slučaju kada je dubina izbušene rupe premala vijak prebrzo dolazi do dna rupe te može puknuti, ako se i dalje okreće. To treba izbjeći pod svaku cijenu. Osnovno pravilo glasi: promjer izbušene rupe trebao bi biti iste veličine kao plastična tipla. Pritom, vijak mora dovoljno duboko ući u zid. Da bi se to postiglo, vijak mora biti dulji od tiple i debljine dijela koji se pričvršćuje. 

Pogrešan način bušenja

Posebno je važno odabrati odgovarajući alat kojim će se izbušiti rupa u zidu i postaviti tipla. Udarna bušilica se smatra univerzalnim alatom, dok se kod tvrdog betona treba koristiti čekić bušilica. To je potpuno suprotno od slučaja kada je potebno bušiti rupe u ostalim građevinskim materijalima poput perforirane opeke. Ukoliko se ovdje koristi čekić ili udarna bušilica drastično se smanjuje nosivost.

Prekratka tipla

Sruktura zida nije uvijek poznata, posebno u unajmljenim stanovima. Zbog toga je, prije pričvrščivanja u zid, najbolje prethodno napraviti probnu bušenje. Na taj se način, na osnovu prašine koja se stvara bušenjem, može prepoznati o kojem građevinskom materijalu se radi. Važno je znati da se buše nosivi materijali. Česta greška je pričvršćivanje u gips ili nenosivoj podlozi. Stoga je bolje unaprijed odrediti potrebnu duljinu tiple kako bi se mogla sigurno usidriti u nosivu podlogu. 

Pogrešna primjena kemijskih tipli

Injekcijski sustavi se već dugo koriste. Kada majstor ne potroši cijelu kartušu, najčešće okrene mješalicu i zatvori kartušu. Zbog toga se kanal za učvršćivač može zalijepiti. Kod sljedeće primjene istiskuje se samo smola. To znači da se proizvod ne može stvrdnuti i čak se nakon dužeg čekanja u njega ne može usidriti. Injekcioni mort se može duže koristiti sve dok se skladišti na dovoljno tamnom i hladnom mjestu. 

Istrošeno svrdlo

Na primjer, zrcalo treba brzo pričvrstiti na betonski zid. Svrdlo je već istrošeno, a nemate novo pri ruci. Ovdje treba biti na oprezu: kada se radi s jako istrošenim alatima, imat ćete poteškoća s postavljanjem sidra, posebno u betonu, tako da se na kraju tipla/sidro ne mogu postaviti dovoljno duboko i stršiti će iz rupe.

 

WEB KATALOG: Više informacija o proizvodima

( )