Alle News Impuls

Svijet vijaka

Savršen vijak za idealnu primjenu jamči učinkovitost i kvalitetu. © Heco

#IMPULS | Mnoge različite vrste vijaka često dovode do zabune prilikom njihove primjene. Svaki tip vijaka posebno je prikladan za određenu vrstu uporabe. Nažalost, oznake su često varljive. Vijci za drvo i iver vijci se u navedenom kontekstu najčešće pomiješaju. Dakle, slijedi mala pomoć u velikom svemiru vijaka.

Vijci za drvo i iver vijci su uglavnom slični po obliku i funkciji. Ipak, postoje značajne razlike, koje se trebaju prepoznati, kako bismo kupcima mogli pružiti profesionalnu i najbolju kvalitetu. Glava, jezgra, navoj i vrh komponente su obje vrste vijka. Međutim, oni se razlikuju ovisno o kojoj vrsti vijka govorimo. Iver vijci se često kupuju s upuštenom glavom, kako bi se postigle ravne površine, no dostupni su i s lećastom ili ravnom glavom. Jezgra je nešto tanja nego kod vijaka za drvo – stoga se vijak može, zahvaljujući smanjenom otporu, zavrnuti bez prethodnog bušenja. Druga značajna razlika je vrh, koji je kod iver vijaka oštriji kako bi uvrtanje bilo što lakše. Razliku čine, također i vijci s djelomičnim ili punim navojem, koji se koriste za različite zahtjeve. Vijcima s djelomičnim navojem se uglavnom povezuju, odnosno spajaju dvije kompozitne ili drvene ploče. Puni navoj omogućava, na primjer, spajanje metalne ploče na kompozitnu ili drvenu ploču. Ukratko, iver vijci su posebno namijenjeni za materijale kao što je iveral, dok se vijci za drvene konstrukcije mogu svestranije koristiti u raznim primjenama na drvu, gdje je potrebna jaka veza. 

Pravi izbor

Odabir savršenog vijka za određenu primjenu olakšava montažu, sprječava oštećenje drveta i osigurava da se vijak čvrsto drži. Drvene ploče su često jače i gušće od iverala ili OSB ploče. Zbog toga može doći do pucanja ploča ukoliko se iver vijak zavrne u ploču od tvrdog drveta. Posebni iver vijci ili vijci za OSB ploče su za iveral bolji od vijaka za drvo. Međutim, iver vijci su također vrlo dobri kada se koriste u drvu, jer je drvo manje sklono oštećenjima, posebno u rubnim područjima.

 

WEB KATALOG: Više informacija o proizvodima

( )