Alle News Pogled

Srednja škola Ivanec u posjeti Schachermayeru

© SCH

#POGLED | Srednja škola Ivanec 21. listopada 2021. godine organizirala je jednodnevni izlet u Zagreb za svoje učenike 2. i 3. razreda koji se školuju za stolare. U sklopu svog putovanja, u pratnji dvojice profesora, posjetli su naš izložbeno-prodajni prostor na Vrtnom putu 5. Naši kolege Josipa i Mario proveli su ih kroz prodajni salon i skladište u kojem se nalaze izloženi strojevi za obradu drva.

Stolari obradom drva i drugih zamjenskih materijala proizvode pokućstvo, građevnu stolariju, oplate, obloge i razne uporabne predmete. Na temelju nacrta, opisa ili uzoraka odabiru materijale, alate i strojeve kojima mogu obaviti zadani posao. Tijekom naukovanja učenici u školskoj radionici usvajaju znanje i praktične vještine. Mi smo im pokazali izložene okove za namještaj i građevinu te alate, vrata, podove, rasvjetu, ugradbenu tehniku, sudopere i slavine. 


Budućim stolarima smo na odjelu s izloženim svjetiljkama i prekidačima istaknuli led rasvjetu koja je danas bitan dio svakog kućanstva zbog prednosti kao što su ušteda energije ili ugradnja u namještaj zbog manjih dimenzija. U dijelu s kliznim ormarima objašnjene su im razlike u sustavu ugradnje kliznih vrata. Klizna vrata mogu biti namijenjena za odvajanje sobe ili walk in garderobnog prostora ili mogu biti vezana na ormar. U kuhinjskom dijelu pokazane su razlike u tri sustava ladica, različite izvedbe gornjih elemenata te razni dodaci koji dolaze u ladice za bolju organizaciju kao npr. pregrade ili umetci za pribor. Nezaobilazan dodatak kuhinji su razne visoke ili niske izvlačne kolone i sustavi ugradbenih kanti za razvrstavanje otpada koji su danas jako zanimljivo područje. Poseban dio naše ponude su zaštitna oprema, radna odjeća i zaštitne cipele gdje sa širokim asortimanom boja i materijala možemo zadovoljiti različiti ukus kupaca. Na građevinskom odjelu objašnjeni su sustavi zatvaranja vrata  i prozora, spojnice i kvake namijenjene za ulazna ili sobna vrata i prozore. Prikazana su troja sobna vrata s vidljivim i nevidljivim spojnicama te raznim bravama. Posebno je objašnjen sustav kliznih vrata koja mogu biti s vidljivom ili nevidljivom vodilicom za moderne stanove i alati za stolare. Za kraj smo ih odveli u odjel strojeva za obradu drva gdje su mogli vidjeti CNC stroj, kantirku, raskrajač, tiplericu i odsisni sustav.

Druženje smo završili uz kroasane i sokove te dogovor za sljedeću godinu s novim generacijama stolara i tehničara.

 

Portal za partnere

( )