Alle News Impuls

Povijest prvih i modernih vijaka

Svijet vijaka uglavnom je nevidljiv, ali izuzetno bitan. © iStock/HAYKIRDI

#IMPULS | Vijci su male, neupadljive komponente koje pridržavaju različite građevinske dijelove i izrazito su podcijenjeni. Matice i vijci su os oko koje se vrti naš visoko tehnološki razvijen svijet koji bi se bez njih raspao. Od električnih četkica za zube preko računala do spojnica, svijet vijaka uglavnom je nevidljiv, ali izuzetno bitan.

Sve do 4. stoljeća pr. Kr. se može pratiti povijest vijaka. Prema istraživanju, navodno je Arhimed koristio princip vijka u sustavu za podizanje vode. Arhimedov vijak se, tijekom povijesti, često upotrebljavo, a ta se tehnika u njegovo vrijeme također koristila za izradu vina u prešama za grožđe. Međutim, suvremeni razvoj dogodio se tek u posljednjih 150 godina. Već u Prvom svjetskom ratu nedostatak vijčanog standarda između različitih zemalja doveo je do golemih problema, koji su se povećali u Drugom svjetskom ratu među saveznicima. To je postupno dovelo do razvoja metričkog ISO navoja, koja se danas koristi u svim industrijaliziranim zemljama.

Materijali 

Materijali korišteni u proizvodnji također su se mijenjali u skladu s daljnjim razvojem industrije sirovina. Vijci se danas ne izrađuju samo od čelika, već i od drugih, egzotičnijih materijala kako bi se zadovoljili promijenjeni zahtjevi industrije. Posljednjih 20 godina došlo je do razvoja kao što su legure nikla, koje se mogu koristiti posebno u visokotemperaturnim okruženjima kao što su turbo punjači i motori. Trenutna istraživanja usmjerena su na razvoj vijaka od lake legure izrađenih od materijala kao što su aluminij, magnezij i titan. Tvrtke kao što je Nord-Lock ulažu puno vremena i novca u opsežna poboljšanja tehnologije vijaka i zadovoljavaju potražnju s inovacijama kao što su sustavi sigurnosnih podloški. Od unaprijed montiranih sigurnosnih podloški izrađenih od nehrđajućeg čelika ili s premazom od cinka do matica za čelične ravne naplatke ili kombiniranih vijaka, kupci mogu svoj materijal prilagoditi specifičnoj primjeni.

 

WEB KATALOG: Više informacija o proizvodima

( )