Alle News Impuls

Ljepota drvene konstrukcije

Korištenje modernih proizvoda je metoda kojom se proces proizvodnje može znatno ubrzati. © istock/jhorrocks

#IMPULS | Od davnih dana su drvene građevine bile izuzetno privlačne. Stari Kelti su već prije 2400 godina vješto gradili složene drvene konstrukcije. Nekoliko značajnih građevina sagrađeno je u keltskom selu Mitterkirchen pomoću tadašnjih materijala i alata. To je mjesto na kojem arheologija postaje živa, a umjetnost povezivanja drva impresivno je realizirana u sklopu projekta „Herinnenhalle“.

Rekonstrukcija građevina iz doba Kelta može se pronaći u eksperimentalnom arheološkom projektu muzeja na otvorenom u Mitterkirchenu. Posjetitelji mogu vidjeti kako su naši preci konstruirali i najjednostavnijim sredstvima gradili svoje kuće. Mnogi tesari starih cehova zbog tradicije jednostavne gradnje i dan danas rade bez umjetnih ili dodatnih pomagala. Svi drveni spojevi učvršćeni su učepljenjem ili sličnim tehnikama spajanja. Ovi tradicionalni tesarski spojevi se u današnje doba dodatno osiguravaju vijcima, sidrenim vijcima ili čavlima. Međutim u ono doba ta vrst pomagala nije bila dostupna. Nova Herrinnenhalle u muzeju na otvorenom u Mitterkirchenu impresivno je izvedena u tradicionalnom stilu.

Tradicija na novi način

Vrijeme je novac - to vrijedi i za tesarsku granu. Takozvani inženjerski spojevi sidrima, klinovima, nosačima grede i spojnicima imaju prednost uštede vremena. Korištenje modernih pomagala učinkovita je metoda kojom se proces proizvodnje može znatno ubrzati i time naravno osigurati prednost na tržištu.

WEB KATALOG: Više informacija o Pitzl asortimanu proizvoda

( )