Alle News Impuls

Igra boja na terasi

Prilikom odabira između svijetlih i tamnih podnih obloga za terase treba voditi računa ne samo o estetskim već i praktičnim aspektima. © Silvadec

#IMPULS | Odabir savršene boje kompozitnih podnih obloga za terasu više je od estetske odluke: između toplih, zemljanih smeđih tonova i modernih, elegantnih sivih tonova, postoji mnogo mogućnosti. Međutim, okolni prostor također igra važnu ulogu pri odabiru boje: vanjski dizajn, boja krova i prozora te vizualni prijelaz između unutarnjeg i vanjskog prostora trebaju biti uključeni u planiranje.

Između smeđe i sive ima puno prostora za širok izbor boja: Silvadec nudi različite verzije svojih kompozitnih podova za terase u dvije glavne skupine boja s najmanje 21 mogućom kombinacijom. Premda individualni ukus na kraju odlučuje, u obzir se uzimaju i razni utjecajni čimbenici: Graniči li s terasom zelena površina ili kamenje? Kakav je sklad boja s prozorima i krovom? Kako izgleda vizualni prijelaz između terase i stambenog prostora? Sve to može značajno utjecati na odabir boje.

Stvar ukusa

Smeđi tonovi nude prirodnu, toplu privlačnost koja se besprijekorno stapa s vanjskim krajolikom i stvara ugodnu, primamljivu atmosferu. Sivi tonovi, pak, terasi daju modernu i elegantnu notu, koja se savršeno uklapa u urbani ili minimalistički stil. Obje varijante boja su svestrane, dugotrajne i jednostavne za kombiniranje, što ih čini savršenim izborom za svaki dizajn terase. Njihova otpornost na različite vremenske uvjete i jednostavno održavanje čine ih praktičnim i estetski ugodnim rješenjem za svaki vanjski prostor.

Paleta boja

Što najbolje funkcionira? Prije konačnog odabira boje podne obloge, trebalo bi provjeriti koje je boje fasada, krov, prozori, rolete ili grilje? Što okružuje balkon ili terasu? Drveće, ograde, zidovi? Ovu skupinu boja, također, treba uvrstiti u izbor podne obloge. I na kraju, ne smije biti jakog kontrasta između unutarnjeg i vanjskog prostora. Primjerice, ako se u zoni prijelaza nalaze sive kamene pločice, sivi podovi za terase istog stila otvaraju prostor i time vizualno povećavaju dnevni boravak. 

Svijetlo ili tamno

Prilikom odabira između svijetlih i tamnih podnih obloga za terase treba voditi računa ne samo o estetskim već i praktičnim aspektima. Tamni podovi upijaju više sunčeve svjetlosti te se stoga brže i jače zagrijavaju, dok svijetli podovi reflektiraju više svjetla, ostaju hladniji i ugodniji su za hodanje bosih nogu. Općenito, svi drveni kompozitni materijali isijavaju toplinu sunca, bilo da se radi o pijesku, punom ili egzotičnom drvu. Tijekom dana prašina i prljavština lakše se uočavaju na tamnijim podovima, a mrlje od vode, zemlje ili otisak stopala puno su vidljiviji na svijetlijim.

Mali savjet za kraj: izbor boje terase najbolje je ne prilagođavati namještaju ili dekoraciji, zato jer će se oni sigurno mijenjati tijekom godina. Trendovi prolaze, ali izdržljive Silvadec podne obloge trajati će još najmanje sljedećih 25 godina.

 

WEB KATALOG: Podne obloge za terase Silvadec

                            PLANER PROSTORA

( )