Alle News U praksi

Glazba u novom stilu

Richard Wierer povezuje modernu glazbu s Art Nouveau stilom. © Kottersteger, Richard Wierer

#U PRAKSI | Mnogi stolari proizvode namještaj, a neki od njih i neobične komade namještaja. Jedan stolar iz Austrije pravi električne gitare i namještaj s ugrađenim glazbenim uređajima HI-FI kvalitete. Richard Wierer iz Rasen-Antholza u Južnom Tirolu je poseban isto kao i njegova djela. Ne orijentira se na kratkoročne trendove, već se oslanja na proizvode po mjeri.

Richard Wierer sa zadovoljstvom kaže da voli svoj posao. S punđom, bradom i gitarom u ruci, može ga se lako povezati i svrstati u populaciju hipstera, ali on nema nikakve veze s tim. Odrastao u Južnom Tirolu, 30-godišnjak je cijeli svoj život povezan s prirodom. Svoju strast za lovom duguje svom djedu, gledao mu je preko ramena dok je dlijetom rezbario prave životinjske motive, sam je gradio kućice na drvetu u ranoj mladosti i radio na vlastitom jednostavnom namještaju od grubo piljenih dasaka. 

Rock´n´Roll iz drveta

Mladi Richard je rano počeo raditi s drvetom, te je završio stolarski zanat. "Stolarija mi je oduvjek bila privlačna, jer je kreativnija od nekih drugih zanata. Skriveni spojevi, raznovrsni okovi, ogromna količina pločastih materijala i zanimljive tehnike površinskih obrada, sve to čini ovaj posao iznimno svestranim." Glazba, njegova druga ljubav, također mu je iznimno važna, „Jednostavno odgovara mom karakteru – budi tu, opusti se i uživaj!“ 

Danas je Richard Wierer poznat po svojim električnim gitarama koje su prava umjetnička djela, a njegov glazbeni namještaj u HI-FI kvaliteti prvi je takve vrste u svijetu. 

Woody Crunch

Pravog glazbenika čini skup dobrih stvari. Richard Wierer tako vidi i svoje instrumente. Za vrijeme srednje škole je otkrio ljubav prema gitari, a danas tu strast pretvara u ekstravagantne električne gitare. Njegova unikatna djela su dobila maštovita imena, poput Woody Crunch, Woody Grunt, Full Metal Jacket i Giorgio koja je ujedno i njegova omiljena gitara. „Završna obrada od mat do visokog sjaja, ukrašen vrat gitare, trodimenzionalni korpus, moja mašta nema skoro nikakve granice“, ponosno kaže Richard. Kada kreira novu gitaru, često izgubi pojam o vremenu, jer ne može dočekati da vidi finalni proizvod te radi danima i noćima. Vrijeme potrebno za izradu jedne gitare može biti 100 do 200 radnih sati, čak i više nije rijetkost. „Za prave stvari je potrebno vrijeme“. Njegova ciljna grupa su glazbenici iznad 40 godina, koje veseli ovakav personalizirani instrument napravljenom od lokalnog drveta. 

HI-FI u Art Nouveau ormaru

Richard Wierer ne proizvodi samo rock&roll električne gitare, nego kreira i glazbeni namještaj u stilu Art Noveau s prijelaza prošlog stoljeća. Na Božić 2020. dobio je ideju za novi HI-FI sustav u stilu starog kredenca. Nakon nekoliko tjedana istraživanja, izradio je premijerni model, koji se sada nalazi u njegovom stanu. Richard Wierer: „Koncept zvučnika koji sam sam razvio, pojačalo po mjeri, prostor za pohranu ploča i pribora u elegantnom komadu namještaja stvorili su ugodan i romantičan ambijent sa savršenim zvukom."

Materijal koji je koristio su MDF ploče, koje stvaraju manje problema za odbijanje zvuka, puno drvo i tradicionalnu bečku mrežicu ispred zvučnika, sve obojeno u crno i lakirano s mat prozirnim završnim lakom. Užitak za oči u svakom dnevnom boravku, bez obzira da li stoji kao kontrast modernom namještaju ili se uklapa u tradicionalniji dekor. A kada gledate u Richardovu kreaciju, prilikom slušanja imate osjećaj „od nekada“ – s današnjim tehničkim komforom.

 

Portal za partnere: Više informacija o proizvodima

( )