Alle News Impuls

Lako osiguravanje vijaka

Tekuća brtvila za vijke su elegantno i visokoučinkovito rješenje. © Staloc

#IMPULS | Zašto se vijci zapravo moraju osigurati? Nakon zatezanja, iz različitih se razloga može dogoditi da se vijci olabave ili ispadnu. Najčešći uzrok tome su temperaturne promjene, promjene opterećenja ili vibracije.

Činjenica je da glatka izvedba navoja više ne pruža otpor kada se vijak olabavi. Svrha i namjena brtvila za vijke je sprječavanje popuštanja vijaka od samog početka. Pomoću podloški, kontra vijčanih spojeva i opružnih prstenova može se stvoriti potrebna napetost za pričvršćivanje vijka. U osnovi, brtvila za vijke su napravljene kako bi se spriječilo početno popuštanje i odvrtanje vijka.

Jednostavno rješenje

Uz gore spomenute varijante, tu je i sigurnosni lak koji se nanosi na glavu vijka kako bi se otpušteni vijci lakše prepoznali. Ako se dogodi najmanje pomicanje vijka ili obratka, kruti i lomljivi sloj laka puca i prikazuje problematične vijke. Ova elegantna i sigurna varijanta ne predstavlja brtvu za vijak. 

Tekuća brtvila

Nenamjerno otpuštanje vijka sprječava se gore opisanim sigurnosnim lakom. Taj je postupak osiguranja vijaka raširen među profesionalcima i obrtnicima, dok je među kućnim i hobi majistorima manje zastupljen. Na tržištu postoji mnogo različitih proizvoda, ovisno o veličini vijaka, primjeni i specifičnim zahtjevima materijala. Tekuće brtvilo za vijke djeluje poput ljepila i na taj način osigurava njihov položaj. Ljepilo se stvrdne u sitnim prazninama između navoja i kontranavoja i tako na siguran način osigurava vijke od ispadanje. Ovakvi proizvodi se, pored brtvljenja, mogu koristiti i za zaštitu navoja od korozije. Primjena tekućih brtvila za vijke je lagana i učinkovita. 

 

WEB KATALOG: Više informacija o proizvodima

( )