Alle News U praksi

Moderna i jeftina 3D printana kuća

Moderan prototip 3D printane kuće. © ICON

#U PRAKSI | Izgraditi vlastiti dom za 24 sata i manje od 4.000 eura. Ono što zvuči kao san, ako pitate Startup "Icon", uskoro bi moglo postati stvarnost. Prva 3D printana kuća napravljena je već 2018. godine.

Tvrtka Icon, sa sjedištem u Austinu, u Teksasu, već se tri godine intenzivno bavi temom stanogradnje i u stalnoj je potrazi za neodoljivim, modernim i cool prostorima - kućama i stanovima. Trojica osnivača Jason Ballard, Evan Loomis i Alex le Roux nastojali su razviti pristupačniji i učinkovitiji dizajn koji štedi resurse. Nakon višemjesečnog istraživanja bilo je jasno da je kuća stvorena pomoću 3D printera najperspektivnija tehnologija koja zadovoljava njihove zahtjeve.

(P)rint kuća

Prvi odobreni prototip kuće proizveden je u jesen 2018. godine. Maleni bungalov površine 33 m2 s okolnom terasom modernog je dizajna. Taj se "look" nastavlja i u unutrašnjosti kuće. Betonski zidovi sa zakrivljenim i rebrastim površinama tipičnim za 3D printane predmete pružaju puno slobode kod dizajniranja interijera. U idealnom slučaju gradnja kuće pomoću 3D printera trajati će samo 24 sata. Zidovi se moraju sušiti nekoliko dana, a nakon toga se ugrađuju prozori i drveni krov. Trenutni troškovi izgradnje kuće iznose oko 9.200 eura, a cilj je smanjiti troškove na 3.200 eura.

Izgraditi kuću s 3D pisačem nije tako lako kao ispisati dokument, jer je za to potrebno četiri do šest osoba. Kako bi se ubrzala izgradnja kuće tvrtka Icon je proizvela ogroman pisač veličine deset puta tri i pol metra i težine gotovo dvije tone s odgovarajućim nazivom "Vulcan II". Ovaj pisač ubrizgava potrebnu betonsku mješavinu "Lavacrete" - naziv koji je sastavljen od spoja dvije riječi: lava i beton (concrete). Osim brze izgradnje, druga tehnološka prednost ove 3D kuće je da se konstrukcija izgradnje kontrolira putem tableta, što znači da je za izgradnju kuće zapravo potrebno vrlo malo ljudi. Pisači se od ove godine mogu naručiti.

Dobra ideja & dobra namjera

Jedan od ciljeva osnivača Ikona je stvaranje pristupačanog životnog prostora za sve. U suradnji s neprofitnom organizacijom "New Story", trenutno se grade kuće za 50 obitelji u Tabascu, Meksiko. Mnoge od tih obitelji žive s manje od dva eura dnevno i zbog nedostatka socijalnih sustava ovisne su o pomoći organizacija poput "New Story". Prema riječima osnivača organizacije čvrsti zidovi i vrata koja se noću mogu zatvoriti kako bi nas čuvali još su jedna stvar koju uzimamo zdravo za gotovo, te se nada da će u skoroj budućnosti pomoću 3D tehnologije, sigurnost i krovni pokrivači biti nešto što će sve više i više obitelji moći ostvariti.

 

VIŠE INFORMACIJA: ICON BUILD

( )